![](/media/lib/49/zarnik-5d953561e9ef3b33a7c7884a250d6409.jpg)
Żarówczana rewolucja
1 czerwca 2009, 15:19Naukowcy z University of Rochester informują, że dzięki wykorzystaniu lasera w procesie produkcyjnym, tradycyjne żarówki mogą dawać światło tak jasne, jakby zużywały 100 watów mocy, zużywając w rzeczywistości mniej niż 60 watów. Żarówki są przy tym tańsze niż świetlówki, a ich światło jest znacznie bardziej przyjemne dla oka.
![](/media/lib/55/waga-lazienkowa-d3f5bab97977d47e579bc8b1042c105c.jpg)
Pomocny pesymizm
25 września 2009, 09:02Zbyt optymistyczne podejście utrudnia ludziom przestrzeganie diety. Wg japońskich psychologów, odrobina negatywnych emocji może pomóc w zmianie zachowania (BioPsychoSocial Medicine).
![](/media/lib/25/1206783391_244135-0175ce4ecd09d3967ef3108f39016e34.jpeg)
Czym przyciągamy komary?
31 grudnia 2009, 11:47Naukowcy z University of California znaleźli odpowiedź na pytanie trapiące ludzi od wielu lat: dlaczego komary kąsają ludzi i ptaki, lecz nie wykazują większego zainteresowania przedstawicielami innych gromad? Jak się okazało, czynnikiem decydującym o preferencjach insekta jest wytwarzanie przez jego ofiary nonanalu - jedego z aldehydów.
![](/media/lib/61/edward-roberts-b1fa293a830bdd5366e7a6f058aea9e2.jpg)
Zmarł twórca Altaira 8800
2 kwietnia 2010, 12:43Wczoraj, 1 kwietnia 2010 roku w wieku 68 lat zmarł Henry Edward Roberts, twórca Altaira 8800 - maszyny, która rozpoczęła erę komputerów domowych. Pośrednio Roberts przyczynił się też do powstania Microsoftu, a Steve Wozniak, współzałożyciel Apple'a stwierdził, iż Roberts dokonał najważniejszego kroku, który doprowadził do powstania wszystkiego, czym obecnie dysponujemy.
![](/media/lib/47/kultura-9d0609e054497cfde9ac48d910bac6b0.jpg)
Kulturowa anatomia mózgu
4 sierpnia 2010, 08:48Czy kultura wpływa na budowę i działanie mózgu? Zbiorcza analiza wielu badań na temat zachowania czy przebiegu procesów poznawczych u ludzi Wschodu i Zachodu świadczy o tym, że tak.
![](/media/lib/70/nanoigla-75ecafaf823424442b09d4a75719f542.jpg)
Igła do jąder
29 września 2010, 10:56Na University of Illinois skonstruowano igłę, dzięki której można wstrzyknąć kwantową kropkę do wnętrza jądra komórki. To pozwala na obserwowanie procesów tam zachodzących. Z kolei zrozumienie tych procesów umożliwi szybszy postęp genetyki.
![](/media/lib/45/swiatlo-9974701ff337b3667d6f9faad4cdcd97.jpg)
Jak stworzyć coś z niczego
8 grudnia 2010, 17:54Fizycy z University of Michigan zbudowali teoretyczne podstawy do stworzenia czegoś z niczego. Opracowali oni nowe równania, które dowodzą, że wysokoenergetyczny strumień elektronów połączony z intensywnymi impulsami lasera jest w stanie oddzielić w próżni materię od antymaterii, co wywołałoby lawinę wydarzeń prowadzących do powstania dodatkowych par cząstek i antycząstek.
![](/media/lib/44/klocki-jak-skan-e3fa49432a08108a65ceeca74d9113d0.jpg)
Ośrodki nagrody reagują na negatywne zdarzenia
23 lutego 2011, 12:16Mózgowe ośrodki nagrody reagują również na negatywne doświadczenia. Naukowcy z Georgia Health Sciences University i East China Normal University uważają, że może to wyjaśnić pogoń niektórych osób za wrażeniami i dreszczykiem. Czekolada lub skok z wysokiego budynku, a nawet sama myśl o nich, wywołują produkcję dopaminy, czyli neuroprzekaźnika, który przyspiesza bicie serca i motywuje do działania – opowiada dr Joe Z. Tsien.
![](/media/lib/78/zebrayale-2345bbac810081f4eb0f849c5e968617.jpg)
Yale udostępnia swoje zbiory w sieci
23 maja 2011, 10:59Yale University udostępnił w sieci swoje archiwa i biblioteki. Z czasem każdy chętny będzie mógł oglądać miliony obiektów przechowywanych przez uczelnię. Obecnie w sieci udostępniono niemal 260 000 zdjęć, które może przeglądać dzięki specjalnie przygotowanemu katalogowi.
![](/media/lib/81/bite-counter-80adba45d18e396e19a253c19087f4e0.jpg)
Urządzenie do zliczania kęsów jedzenia
2 sierpnia 2011, 16:33Dwaj naukowcy z Clemson University stworzyli urządzenie do liczenia wkładanych do ust kęsów pokarmu. Bite Counter psychologa Erika Mutha i inżyniera Adama Hoovera wygląda jak zegarek. Śledzi on ruchy nadgarstka, by stwierdzić, kiedy użytkownik podnosi sztućce lub szklankę do ust. Specjaliści porównali swój wynalazek do spożywczego "krokomierza".